Powerlifting

Styrkelyft en rolig kraftsport

Styrkelyft – Bänkpress

I delmomentet bänkpress, inom styrkelyftning, ligger utövaren på en speciell bänk med en tunn madrass. Utövaren ligger på rygg och har fötterna mot golvet. Vid huvudet står en ställning med en skivstång med vikter påhängda i ändarna.

Denna stång lyftes ner från ställningen mot utövares bröstkort. När stången ligger still väljer domaren att ge en signal vilket då betyder att utövaren ska lyfta stången rakt upp. Målet är att armarna ska vara helt raka och att man därmed har lyckats pressa stången hela vägen. Om så lyckas kommer domaren att ge en ytterligare signal vilket betyder att stången ska hängas tillbaka på ställningen.

Under tävling står det arrangörer på bägge sidorna av utövaren för att hjälpa till om stången inte lyckas pressas upp tillräckligt. Många gånger för de även stången till ställningen efter ett godkänt lyft.

För att ett lyft ska klassas som godkänt måste det ske med raka armar samtidigt som man inte får lyfta på fötter, huvud, rumpa eller axlar. Fötterna ska alltså hela tiden vara i marken medan de andra kroppsdelarna ska ha kontakt med bänken.