Powerlifting

Styrkelyft en rolig kraftsport

Powerlifting

Powerlifting, eller styrkelyft som den svenska översättningen skulle bli, är en sport som sätter stort fokus på utövarnas styrka. Däremot ska man inte förväxla Powerlifting med Tyngdlyftning då det finns några tydliga skillnader.

I Powerlifting ska utövaren, genom tre försök, lyfta en så tung vikt som möjligt via knäböj, bänkpress samt marklyft. Sporten har utvecklats från det som man i början kallade för ”Udda lyft” där man använde sig av flera annorlunda lyft som bland annat förekommit inom Strong Man-tävlingar (Världens starkaste man). Efter hand valdes just dessa tre moment ut till att inkluderas i Powerlifting.

Inom Powerlifting skiljer man på lyft som får ske med utrustning och de lyft där utrustning inte får förekomma. Med utrustning i detta fall menas bälten, speciella skor samt remmar som spänns bland annat runt handlederna.

Just populariteten att utöva sporten utan en mängd olika hjälpmedel har skapat en hel organisation med fokus på detta – 100% RAW Federation. Denna skapades 1999 och detta har påverkat att många organisationer inom styrkerelaterade sporter har en avdelning för ”RAW” d.v.s. där betydligt färre hjälpmedel får användas vid lyften. Från dess har även denna form ökat i popularitet och ”tagit mark” inom styrkesporter. År 2008 etablerades en standard för RAW inom UPA (The United Powerlifting Association) och samma år hölls officiella tävlingar. Det har till och med gått så långt att de som tävlar inom efter de regler som gäller inom RAW börjat dominera styrkelyftssporten.